Ann Bilde

  • Group:Haikugruppen

Ann Bilde

Ann Bilde, dansk forfatter, cand.mag. og freelancejournalist.

Hun og hendes tvillingesøster Pia (født 19.12.1961) tilbragte deres barndom i Fiskerklyngen i Frederikshavn med at sejle rundt i en sildekasse. De og også storebrødrene Anders og Peter voksede op i den idylliske, gamle bebyggelse med de karakteristiske fiskerhuse og brostensbelagte gader, hvor Bilde-familien har boet gennem generationer. Bedsteforældrene, farbrødrene og fasteren boede lige ved siden af i farmorens og deres fars barndomshjem og har alle bidraget til at give dem en god og tryg barndom – med masser af nærhed, humor, musik og familietraditioner, foruden søndagsskole, danseskole og udfoldelsesmuligheder ved ”æ haw” og i naturen. Også andre medlemmer af Bilde-familien boede i Fiskerklyngen, og oldeforældrene boede tæt på i Håbets Allé.

 

Ann Bilde er cand.mag. i Nordisk sprog og Litteratur samt Informations- og Medievidenskab fra Aarhus Universitet (1982-1989). Hun betragter årene på universitetet som ”en fest”. Som nyuddannet blev hun ansat som højskolelærer i journalistik på St. Restrup Højskole ved Nibe, dernæst leder af Mediehøjskolen i Esbjerg i to år, for derefter at være redaktør på Syddansk Universitet i fem år.

Herefter blev hun selvstændig freelancejournalist for at forfølge den forfatterdrøm, hun har haft, siden hun var fem år – dvs. før hun kom i skole og lærte at læse og skrive.

Som freelancejournalist har Ann Bilde løst mange forskellige opgaver, primært indenfor informationsjournalistik. Hun var i otte år pressechef på Fanø Musikfestival, som organisatoren Vibeke Schøtt høstede stor anerkendelse og også priser for. Desuden har hun arbejdet så meget med arbejdsmiljø i fiskeriet og i søfarten, at hun i en årrække blev betegnet som ”ekspert i sikkerhed til søs”. Også her følger hun familietraditionen, idet hendes farfar var ansat i skibsforsikringen i Frederikshavn og var ekspert i havari.

Det blev til næsten 25 år på Fanø og Vestkysten, før hun sammen med sin mand i 2014 vendte hjem til sit elskede barndomsland i Vendsyssel. De har siden boet i Sæby.

I 2004 udvidede Ann Bilde sin virksomhed med Forlaget Freja. Det skete, efter hun havde fået sin forfatterdebut på Borgens Forlag i år 2000 med portrætbogen ”Glimt fra den yderste Kant”. Siden er fulgt en række romaner, dokumentarbøger og senest i 2020 eventyret ”Den smilende Kamel kommer til søen” – et eventyr for børn og barnlige sjæle.

Alle hendes tidligere bøger er udsolgte, men spændingsromanerne ”Bare en luder” og ”Det tabte paradis” samt doku-eventyret ”Kvinden med den smukke have” er blevet genudgivet som e-bøger.

Ann Bilde har lige fra barnsben været engageret i menneskene og samfundet, hvilket også afspejler sig i hendes forfatterskab og virke i det hele taget – herunder bl.a. politiske skandaler og magtmisbrug, miljøskandaler som Cheminovas forurening ved Thyborøn og udvinding af skifergas i Danmark. Hun har gennem salg af sin bog ”Det tabte Paradis” på udgivelsesdagen signeret bøger til DM i Hjemløse-fodbold på Torvet i Esbjerg, hvor salget gik til de hjemløse – ligesom hun deltog en aften med velgørenhedsindsamling for De Hjemløses Venner sammen med billedkunstnere m.fl. i VIP-loungen på byens foldboldstadion. I de senere år har hun støttet syriske flygtninge og også udsatte børnefamilier i Frederikshavn Kommune.
En forfatterkollega har sagt om Ann Bilde, at hun aldrig vil stoppe med at forsøge at gøre verden til et bedre sted. Andre siger om hende, at hun giver dem mod, fordi hun med sin optimisme giver dem en tro på dem selv – nogle privat andre professionelt.

Ann Bilde er datter af tømrer/snedker og skibstømrer Henning Kähler Bilde og hjemmegående husmor Sonja Bilde. Hendes far var med til at lave apteringen på Grønlandsskibet Hans Hedtoft (forlist i 1959 på jomfrurejsen). Han skulle have været med, men blev lykkeligvis hjemme i Fiskerklyngen, fordi fødslen af sønnen Peter var forestående.

Ann Bilde blev i 1987 gift med skotsk-fødte Duncan Gillies MacLaurin (født 22.6.62 i Glasgow som søn af papirfabrikant Eric Duncan MacLaurin og Anne Audrey MacLaurin, hjemmegående). Fra han var otte til 18 år, var han elev på to skotske drengekostskoler, Ardvreck og Glenalmond, hvor også hans far og to farbrødre havde gået. Herefter studerede han de klassiske fag på Oxford University.

Ann Bilde og Duncan Gillies MacLaurin mødte hinanden i Assisi i Italien på Danmarks befrielsesdag 5.5. Hun havde taget et halvt års orlov fra universitetet før specialeskrivningen (”Studier i Tom Kristensens ekspressionistiske digtning på baggrund af den samtidige danske og europæiske litteratur og malerkunst”) og ville rejse og skrive og nyde sin frihed. Året efter blev de gift. De har siden da haft et tæt parløb og samarbejde både privat og med hendes og hans arbejde og forfatterskaber, ligesom de har rejst meget. Det var kærlighed ved første blik, og han har givet hende den frihed, som er så vigtig for hende, og som er forudsætningen for hendes forfatterskab og virke i det hele taget.

Duncan Gillies MacLaurin er desuden cand.mag. fra Aarhus Universitet i Engelsk og Latin (1995). Samme dag blev han ansat som gymnasielærer på Esbjerg Gymnasium, siden på Frederikshavn Gymnasium. Han er digter, i visse internationale digterkredse kendt som “a modern Shakespeare”, eftersom han skriver en del sonetter. Han har også skrevet en lang række kærlighedssange til Ann Bilde og skriver også sangtekster og komponerer musik til. Han spiller guitar, trækbasun og sækkepibe. Han har i mange år været dansk statsborger. Han går ikke ofte i kilt, men hun hopper fro, glad og meget gerne i hans barndomskilt, vel vidende at den ellers er forbeholdt mænd, ikke kvinder…

Bibliografi:   

Glimt fra den yderste kant – Fanø-portrætter, Borgens Forlag, år 2000

Bare en luder, spændingsroman, 2004, Forlaget Freja

MUV-affæren, dokumentarbog, 2006, Forlaget Freja

Det tabte paradis, spændingsroman, 2010, Forlaget Freja

Kvinden med den smukke have, doku-eventyr, 2011, Forlaget Freja

Man bygger en kirke per kongelig resolution, dokumentarbog, 2013, Forlaget Freja

Den smilende Kamel kommer til søen, eventyr for børn og barnlige sjæle, 2020, Forlaget Freja

Herudover har hun bidraget til adskillige antologier og digtsamlinger, bl.a. med haiku-digte udgivet af haiku-gruppen under Dansk Forfatterforening. Hun har bl.a. fået ros af den canadiske anmelder Dave Read for sit bidrag til ”Danish haiku 2019” for haiku skrevet i Skotland. Han skrev bl.a.: ”Bilde finds success”.

For yderligere oplysninger: se www.forlaget-freja.dk