”Den blå hylde” af Ib Ivar Dahl

Af BENNY PEDERSEN

Tekst: Ib Ivar Dahl. Node og musik: Morten Winter Johansen. Akvareller og layout: Niels Knudsen.

Sjældent har jeg set noget, der var så aktuelt som denne udgivelse. Jeg må blot lige bemærke, at anmeldelsen skrives, før jeg har set den fysiske udgivelse; men efter at have læst og lyttet til indholdet et par gange tør jeg godt sige, at denne udgivelse viser noget om spændvidden i haiku-udgivelser.

I pressemeddelelsen fra forlaget hedder det blandt andet:

“Den Blå Hylde indeholder korte prosatekster, haiku-digte, akvareller og noder til små musikstykker.

Sæt det ud på den blå hylde er et udtryk brugt af søfolk og fiskere om det affald, man kaster i havet. Denne bog handler om vores brug af havet som skraldespand. Havet omkring Danmark er døende. I oceanerne ændres havstrømme og vandstand på grund af klimaforandringer, og der sker uhyrligheder, som vi helst ikke vil se på.”

Teksterne er letforståelige og ganske gribende i al deres enkelhed.

Det er måske ikke poetisk i gængs forstand; men haikuformen bruges til at oplyse og (om muligt) påvirke læseren, noget man også ser hos Bjarne Kim Pedersen, der ofte skriver om demokratibevægelser og krig (for tiden især om Ruslands overfald på Ukraine).

Ib Ivar Dahl, Morten Winter Johansen og Niels Knudsen har sammen skabt et helstøbt værk, der måske kan være med til, at vores brug af havet som skraldespand kan blive ændret.

Forlaget Ravnerock
84 sider. Indbundet
Pris: 175 kr.

Kan også købes på M/S Anton og hos forfatteren

Mobilpay: 23 80 23 73 mrk. Blå.